Lap tetejére

Cím: 2220 Vecsés, Telepi utca 43.  Tel.: +3620/6 101 505

Ingyenes egészségügyi szűrés Dr. Illyés Edit főorvos asszonnyal.


INGYENES, fájdalommentes egészségügyi szűrésünk számos alattomos betegség korai felismerésére alkalmas!

Mit nyújt a teszt?

  A leolvasott értékek olyan azonnali, pontosan kimutatható eltéréseket mutathatnak ki:
- mint a cukorbetegség megléte,
- pH eltolódás (savasodás mértéke),
- gyulladások megléte,
- gyógyszer mellékhatás,
- emésztő rendszeri-, húgyúti megbetegedések.

 Az immunrendszer egyensúlyának helyreállítása 20 nap után működik a megfelelő kúrával, mely jelentős javulást eredményezhet az allergia, a gyulladás, a stressz betegség, bőrimmunitás (ekcéma), sejtenergia növelés rövid távú javításában. Igen eredményes lehet szövődmények ismétlődésének elkerülésében is. Az ajánlott megoldások hatékonysága nagy segítség a szövődmények kivédésében.

 A sejtenergia szint növelése 4 nap után jelentős javulást mutathat, ezáltal
- megszűnhet a krónikus fáradtság szindróma,
- javulhat a teljesítőképesség (pl. sportolóknál nagy jelentőséggel bír),
- csökkenhetnek a depressziós tünetek.

Kiket várunk?

- Mindenkit, aki tenni akar az egészségéért
- Sportolók és fittness termek tulajdonosait, hiszen nekik is hasznos információkkal szolgálhatunk, hogy a munkájuk még eredményesebb legyen.Tudományos háttér


Csontritkulás

A kalcium, a magnézium és a D-vitamin egymással szorosan együttműködve a legfontosabb szerepet tölti be a csontok fejlődésében és egészségének hosszú távú megőrzésében. Emellett azonban számos egyéb feladatot is ellátnak a szervezetben. Az alábbiakban egy rövid körkép az említett 3 tápanyaggal kapcsolatos legfrissebb felfedezésekről.

KALCIUM

Sokan a kalciumot a csontok táplálásával és a csontok egészségének biztosításával hozzák kapcsolatba. A kutatók és az egészségügyi szakértők azonban tudják, hogy a kalcium sokkal több területen játszik fontos szerepet.

 • Izom összehúzódás: ha szervezetünkben nincs elegendő kalcium, az izomgörcsök gyakorivá válhatnak. Az összefüggés annyira nyilvánvaló, hogy ma már a lefekvés előtti kalciumfogyasztás igen elterjedté vált, mert így az éjszakai görcsök zömét hatásosan előzhetjük meg.

 • Szív- és érrendszer egészsége: a szív- és érrendszer egészségének egyik legfőbb feltétele, hogy ereink a szívveréssel szinkronban, a vérnyomásnak és a véráramlási szükségletnek megfelelően képesek-e kitágulni, ill. összehúzódni. Ismert tény, hogy a kalcium közvetlen szerepet játszik az érrendszer működésében, és hatással van a vérnyomásra és véráramlásra. 5

• Valamint… a kalcium további fontos feladatok ellátásában is szerepet játszik.

Ilyen például a hormon-és enzimkiválasztás valamint az impulzus átvitel az idegrendszerben.TUDTA-E?

Szervezetünkben a kalcium felszívódási képessége a korral együtt változik. Minél idősebbek vagyunk, annál alacsonyabb a felszívódási képesség.
A gyermekek esetében, akiknél a csontképzéshez kiemelt mennyiségű kalciumra van szükség, a felszívódás 60%-os. Később a felszívódás 15- 20%-ra csökken a felnőttek esetében, majd ez a romló tendencia tovább folytatódik és ez a magyarázat arra, hogy az 50 év felettieknél magasabb az ajánlott napi kalcium mennyisége.


MAGNÉZIUM

A kutatások folyamatosan igazolják a magnézium fontosságát a szervezet biokémiai és fiziológiai működésében.

• A szív egészsége: a magnéziumhiány egyik legkomolyabb tünete a szívritmuszavar, ami akár szívkoszorúér görcshöz is vezethet.6 A Journal of the american academy of nurse Practitioners 2009. decemberi számában megjelent friss tanulmány szerint „a magnézium szájon át történő pótlólagos bevitele ajánlott” minden szív- és érrendszeri betegségben szenvedő vagy azzal kiemelten veszélyeztetett férfi számára, valamint mindazoknak, akik nem biztosak abban, hogy étrendjük tartalmazza a megfelelő mennyiségű magnéziumot.7

• Vérnyomás: járványügyi bizonyítékok igazolták, hogy a magnézium fontos szerepet játszhat a vérnyomás szabályozásában.

• Egy 6 éven át tartó tanulmány szerint a nőknél csökkent a magas vérnyomás kialakulásának veszélye mikor étrendjükön keresztül megnövelték szervezetük magnéziumszintjét.9 A magas vérnyomás megelőzésével, felderítésével, értékelésével és kezelésével foglalkozó Joint national committee megállapította, hogy a magnéziumban gazdag étrend pozitívan befolyásolja a magas vérnyomású emberek életstílusát.

• Diabetes: a magnézium fontos szerepet játszik a szénhidrátok metabolizmusában. Képes befolyásolni az inzulin (a vércukorszint szabályozását támogató hormon) termelését és működését. A vér alacsony magnéziumszintje gyakori a 2-es típusú diabetesben szenvedőknél.10 Egy 2007-es meta analízis (több hasonló vizsgálat adatainak, eredményeinek összevont, összegző elemzése) legfrissebb adatai alapján 100 mg magnézium 15%-kal csökkentette a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát.11

• A vastagbél egészsége: a Minnesota Egyetemen működő school of Public Health kutatói bebizonyították, hogy 35.196, átlagosan 61 éves nő közül azoknál, akiknél a legmagasabb volt a magnézium bevitel (több mint 356 mg naponta) 25%-kal alacsonyabb volt a vastagbélrák előfordulásának veszélye.12

TUDTA-E?

A magnézium a negyedik legelterjedtebb ásványi anyag szervezetünkben. Körülbelül 50%-a a csontokbantalálható.


D-vitamin

Adolf Otto Reinhold Windaus, egy német kémikus fedezte fel, aki 1928- ban elnyerte a Kémiai Nobel-díjat a szterolokkal és azok vitaminokkal való kapcsolatai terén végzett munkásságáért. A D-vitamin egyedülálló a tápanyagok között, mivel ez az egyetlen olyan tápanyag, amely úgynevezett „prohormon”, azaz egy hormonnak az előanyaga… bár a vitamin maga semmilyen hormonális tevékenységet nem végez. Két formában fordul elő: D2-vitamin és D3-vitamin. A D2-vitamint a növények állítják elő egy természetes szterolból, az ergoszterolból, míg a D3-vitamin az emberek és az állatok bőrében termelődik a koleszterin egy természetes formájából (a 7-dehidrokoleszterinből) a nap UVB sugarainak köszönhetően. Mindkét vitamin aktív formában van jelen az ember szervezetében.13 Az egészségügyi szektorban dolgozó kutatók közül néhányan meg vannak győződve arról, hogy mindannyian egy válságos időszakon megyünk keresztül a D-vitamin hiány miatt. A napfény a D-vitamin elsődleges forrása, ám mivel egyre inkább tisztában vagyunk a napsugarak bőrrák keltő hatásával és egyre kevesebbet tartózkodunk a szabad ég alatt, egyre nagyobb azoknak az aránya, akiknek a szervezetében a D-vitamin nem éri el az optimális szintet.14

• Számos veszély forrása lehet, ha hiányzik a szervezetből: az elégtelen D-vitamin fogyasztás kapcsán fogékonyabbá válhatunk bizonyos krónikus megbetegedésekre; ilyen lehet például a magas vérnyomás, a rák, a periodontális (fogínybetegségek) betegségek, a szklerózis multiplex, a krónikus fájdalom szindróma15, a szezonális affektív zavarok (hangulatzavarok), a perifériás artériás betegség16, a kognitív deficit17, és néhány autoimmun betegség18, köztük az 1-es típusú diabetes.

• Metabolikus szindrómák: X szindrómaként is ismert tünetegyüttes, melyet újabban a D-vitamin hiányával hoznak összefüggésbe. A Journal of Clinical Lipidology egy 2009-es számában publikált tanulmány kimutatta, hogy azok esetében, akiknek a vérében alacsonyabb a D-vitamin szint 31%-kal gyakrabban fordul előmetabolikus szindróma, mint azoknál, akiknél ez a szint magasabb.19

• Egészséges és hosszú élet: a Journal of Nutrition Research 2009. szeptemberi számában közzétett eredmények szerint az alacsony D-vitamin szint 150%-kal növelte a különböző halálos megbetegedések kockázatát.20

TUDTA-E?

Néhányan, akik a vér koleszterinszintjének csökkentése érdekében szedtek sztatinokat, kénytelenek voltak abbahagyni rendszeres szedésüket, mert állandó izomfájdalmak gyötörték őket. Egy tanulmány során 128 nőt és férfit vizsgáltak meg, akiknek izomfájdalmai a sztatinok szedésével voltak kapcsolatosak. Kétharmaduknak alacsony volt a D 25-hydroxyvitamin szintje (20 ng/ml alatti érték). Azoknál, akik továbbra is szedtek sztatint de mellette D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt is fogyasztottak az esetek 90%-ában az izomfájdalmak megszűntek.

A Harvard School of Medicine vizsgálatai azt mutatják, hogy az amerikai felnőttek legalább egy harmada valamint a szívés érrendszeri betegségekkel küzdő felnőttek 75%-a D-vitamin hiányban szenved.

A Kal-Mag Plus D az egyik legértékesebb olyan étrend-kiegészítő, mely napjainkban rendelkezésre áll. Két olyan alapvetőfontosságú ásványi anyag – a kalcium és a magnézium – jótékony hatásait ötvözi, melyek döntően képesek befolyásolni egészségi állapotunkat.

Exkluzív formulája ezen kívül D3- vitamint is tartalmaz, így a kalcium könnyebben tud felszívódni a szervezetbe. Csupán három tabletta 450 mg kalciumot és 225 mg magnéziumot biztosít ideális 2: 1 arányban valamint 3 μg D3-vitamint a könnyebb felszívódás érdekében, ill. azért, hogy a kalcium könynyebben hasznosuljon a csontszerkezetben.

A Kal-Mag Plus D kizárólag természetes eredetű összetevőkből épül fel, így biztosítja a hatóanyagok optimális felszívódását és biodiszponibilitását.

Daganatos megbetegedések

20 millió regisztrált beteg – 20 év alatt 30 millióra fog növekedni Új betegek száma évente – Számítások szerint 10 millióról 15 millióra fog növekedni 2020-ig! – Magyarországon évente 66.000 új regisztrált beteg, 35.000 elhalálozás. 50%-os növekedés 2020-ig!

Kemoterápia és antioxidánsok- alkalmazható együtt?

Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés, mely a táplálkozás és az orvostudományt a leginkább foglalkoztatja napjainkban.

Eddig az volt a bevett szokás, hogy – attól tartva, hogy a kemoterápiás szerek hatékonyságát gátolhatják

– a kemoterápiás kezelések alatt mellőzték az antioxidánsoknak táplálékkiegészítők segítségével történő bevitelét.

E téma további felderítése érdekében, a több mint 70 tudományos dolgozat áttekintése sem hozott semmilyen bizonyítékot, ami az antioxidánsok és a kemoterápiás kezelés összeférhetetlenségét bizonyítaná.

Sőt az elemzést végzők arra a következtetésre jutottak, hogy az olyan antioxidánsok, mint a retinoid, az E és Cvitamin valamint a karotenoidok valójában több mechanizmusban is elősegíthetik a kezelés eredményességét. Például az antioxidánsok megakadályozhatják a rákos sejtek növekedését, fokozhatják, növelhetik a sugár-és a kemoterápiás kezelés hatékonyságát, a szervezet immunrendszerének ellenálló képességét.

Ugyanakkor az egészséges sejteket is megóvhatják a terápia alatt használt toxikus szerekkel szemben.

Forrás: Prasad KN, et. al. Komplex antioxidáló vitaminok mint a rákos betegségek hagyományos és kísérleti kezelésének kiegészítői. Z Onkol 31, 1201-1278 (1999).

Védjük sejtjeinket!

Háttér: A karotinok először az 1970-es évek közepén kerültek a figyelem középpontjába mint védő tápanyagok, amikor a US Department of Health and Human Services és a Centers for Disease Control and Prevention (CDC, Betegség-ellenőrző és megelőző Központ) rámutatott a betegségek kockázatának csökkentésében betöltött szerepükre. 1986-ban a National Cancer Institute (Nemzeti Rákkutató Intézet) tudósa, Regina Ziegler további vizsgálatokkal felfedte az összefüggést a karotinok és a tüdőrák megelőzése között, és kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségben fogyasztanak zöldségekből és gyümölcsökből származó karotinokat az átlagosnál sokkal kisebb mértékben fordul elő rákos megbetegedés. A The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES, a Nemzeti Egészséget és Táplálkozást Vizsgáló Kutatás) más tanulmányokkal egyetemben kimutatta, hogy a karotinoknak a szív egészségében is fontos szerepük van: nevezetesen csökkentik a szívbetegségek kockázatát. A jótékony hatásokra vonatkozó bizonyítékok rövidesen kiterjedtek a szem egészségére és a látás élességére, valamint az immunfunkcióra is.

GNLD kutatás: A GNLD Carotenoid Complex-ével kapcsolatos kutatás több mint 15 éven át tartott. A teljes értékű táplálékokból származó karotinok biológiai hatékonyságának bizonyításával kezdődött.

Az USDA kutatói is megerősítették ezt az eredményt majd bebizonyították a karotinok szívvédő (6-os grafikon) és sejtvédő erejét. Ezt követte további két tanulmány, amelyekben az USDA kutatói kimutatták a Carotenoid Complex az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásait (5-ös grafikon). 2001-ben a GNLD kutatói újra megerősítették a biológiai hatékonyságát a széles spektrumú étrendi karotinoknak.

A legújabb felfedezések: A karotin bevitel fontosságát alátámasztó bizonyítékok folyamatosan sokasodnak. A vezető egész ségügyi ’68atóságok aggályai az elégtelen karotin bevitel miatt olyan kampányokat eredményezett, amelyek célja tudatosítani az emberekben a fokozott karotin bevitel fontosságát.

A szív- és érrendszer egészsége: egy, a Harvard Orvosi Egyetemen 2004-ben végzett tanulmány kimutatta, hogy a vizsgált alanyok közül azoknál, akiknél a legmagasabb karotin szintet állapították meg (beleértve az alfa-karotint, béta-karotint, likopint, luteint és bétakriptoxantint), 40%-kal csökkent az ischemiás stroke (agyi infarktus) előfordulásának a kockázata azokhoz képest, akik vérében a legalacsonyabb szint volt mérhető.

Hasonlóképpen, egy 2008-as, 559 alanyt vizsgáló kutatás arról számolt be, hogy a sárgarépában megtalálható alfa- és béta-karotin megnövelt bevitele 17%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek által kiváltott elhalálozásokat (CVD44).

2006-ban 44 svéd kutató összefüggést állított fel a tartósan alacsony karotin, azon belül lutein, zeaxantin és cryptoxantin szint és a szív koszorúér betegségeinek előfordulása között. Az egészséges kontroll-csoportosok vérében jelentős mértékben volt magasabb a karotinszint.

A prosztata egészsége: A 90-es évek elejétől a tudományos kutatás arról számolt be, hogy összefüggés van a likopin és a prosz tata rák kockázatának a csökkenése között. Egy tanulmány kimutatta, hogy a paradicsomban található likopin, amennyiben 4-5-ször fo gyasztunk belőle hetente 25%-kal csökkenti a prosztatarák kialakulásának a veszélyét. A két éven át tartó kutatás kimutatta, hogy a vérben egy 82%-os likopinszint emelkedés 42%-kal csökkentette a PSA szintet (prosztata-rák antigén).

Az immunrendszer egészsége: 2001-ben svéd kutatók megfigyelték, hogy azoknál az embereknél, akikben magasabb a karotin szint, nagyobb számú természetes ölősejt található. Mindez azt igazolja, hogy összefüggés van a karotin étrenddel való bevitele, valamint az immunkapacitás és az egészség között.

A látás egészsége: Egy 48 hetes kísérleti beavatkozás során a kutatók tesztelték a luteinnel való étrend-kiegészítésnek látásvédő funkcióját olyan pácienseknél, akik retinitis pigmentosa (RP) betegségben szenvednek.

Az eredményekről így nyilatkoztak: „A 48 hétig tartó vizsgálat alatt a legtöbb mérés szignifikánsan lassúbb látásromlást mutatott ki a normálisan elvárható látásromlás üteméhez viszonyítottan”.

Szellemi teljesítmény: Egy 2007-es francia tanulmány összefüggést mutatott ki a karotinok és a kognitív teljesítmény között egészséges idősebb korosztályban. A tanulmány szerzője, Tasnime Akbaraly ezt állítja: „Ebben a kutatásban kimutattuk, hogy a vérben az alacsony szintű specifikus plazmakarotin (likopin és zeaxantin) összefüggésbe hozható a gyenge/rossz kognitív funkciókkal a vizsgált magasan képzett idős közösségben.”

Gyulladásos folyamatok: Egy 2005-ben, a Cambridge-i University kutatói által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a legnagyobb mennyiségű (a top egyharmad) béta-kriptoxantint fogyasztó alanyok feleannyira vannak kitéve a sokízületi gyulladás kialakulása veszélyének, mint a csoport másik egyharmad, akiknél ennek a tápanyagnak a fogy asztása a legalacsonyabb. A kutatók ezt az eredményt úgy értékelték, hogy még egy csekély béta-kriptoxantin bevitel növekedés is jelentős mértékben csökkenti a gyulladásos betegségek, például a rheumatoid arthritis (reumás ízületi gyulladás) kialakulásának kockázatát.

Carotenoid Complex

 • Karotenoidok komplex családja
 • Immun modulátor
 • Látás javítása
 • Oxidáció gátló hatás (44%)
 • Hatásvizsgálatok (USDA)
 • Védi a sejteket

Javasoljuk kiegészítésként:


 • Immunrendszer erősítésére
 • Allergia, asztma esetén
 • Daganatos megbetegedéseknél
 • Szürkületi vakság (farkasvakság) esetében


Flavonoidok: védelem az agynak és a szívnek!

Egy, a Jorunal of Neurochemistry hasábjain nemrég megjelent tanulmányban, a King’s College tudós csoportja megerősítette, hogy a táplálkozási flavonoidok, főleg a citromban levő eszpertin és naringenin, két sejtrétegen át az agyba jutnak és a BBB révén a tápanyagok itt fejtik ki hatásukat; a citromban levő flavonoidok hatolnak át legkönnyebben ezen a sejthártyán.

Ezek a flavonoidok úgy ismertek, mint erős antioxidánsok, a véredények és hajszálerek védőelemei, melyek képesek az agysejteket hosszú távon optimális állapotban tartani.

Az orvostudomány legfrissebb eredményeit közlő tanulmányok, melyek a flavonoidok által kifejtett hatásokat ismertetik a BBB-n keresztül, a GNLD Flavonoid Complex-ét szedők számára minden kétséget kizáróan jó hír. Az eszperetin és a naringenin e termék kulcsfontosságú öszszetevői, és a legújabb kutatások eredményei, melyek azt igazolják, hogy a BBB-n keresztül ez az a két legfontosabb flavonoid, ami az agy működésére hat, még inkább fontossá és értékessé teszi számunkra.

A szív- és érrendszer egészséges működésében egy fontos láncszem!

Az áfonya jellegzetes kék és piros színét adó pigmentek nem mások, mint vízben oldódó antioxidánsok, amiket flavonoidoknak hívunk. A zöldségek és gyümölcsök mellett, a borban és a teában is vannak flavonoidok. A tudományos kutatások azt igazolják, hogy a flavonoidok erősítik az antioxidációs folyamatokat, a sejtek egészségét valamint a szerves szövetek normális fejlődését és újraképződését. Sőt, a Journal of Agriculture and Food Chemistry hasábjain nemrég megjelent tanulmány egy flavonoidcsoportra, az un. többszörösen metilezett flavonoidokra (PMFs) hívta fel a figyelmet, amik képesek a rossz koleszterin az LDL vagyis az alacsony sűrűségű lipoprotein szintjét csökkenteni.

A probléma csak az, hogy hogyan tudjuk étrendünkbe bevinni ezeket a flavonoidokat a megfelelő mennyiségben nap mint nap, és ez a kérdés a fent említett tanulmányban is elhangzik. A GNLD étrendkiegészítői lehet a válasz azoknak, akik ki akarják használni a flavonoidok jótékony hatását. Főleg a Flavonoid Complex az, ami az antioxidásnok legkülönfélébb formáit szolgáltatja, beleértve a többszörösen metilezett flavonoidokat is.

Flavonoid Complex

 • Flavonoidok komplex családja
 • A sejtek vizes részét védi az oxidációval szemben
 • Javítja az immunrendszer működését
 • Szív és érrendszer védelmére
 • Immunrendszer erősítésére
 • Állómunkát végzőknek

Keresztesvirágúak

ÉS AZ EMLÔ-, PETEFÉSZEK- ÉS PROSZTATADAGANAT KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATA

Egy másik fontos tanulmány, melyet a Washington állambeli Georgetown Egyetem kutatói végeztek, és amit a British Journal of Cancer-ben (94 fejezet, 407-426. oldal) közöltek, a keresztesvirágúakban található fitonutriensek, a 3-indol-karbinol, a genistein a szójában található izoflavon erejét vizsgálták, valamint, hogy segítségükkel hogyan lehet a BRCA1 és BRCA2 gének koncentrációját csökkenteni. Az 1990-es évek közepén fedezték fel ezeket a géneket, BRCA rövidítés az angol breast cancer szavakból ered.

Eliot Rosen vezetőkutató megmagyarázta, hogy a „BRCA gének normális esetben az emlősejtek egészséges működését biztosítják, előfordulnak azonban genetikai eltérések, melyek jelentősen növelik

emlőrák kialakulásának a kockázatát, melyek mögött sok esetben a BRCA1 és a BRCA2 gének mutációi állnak”.

kísérlet során megállapították, hogy koncentrációjuk emlőrák esetében 5-ről 10-szeresre emelkedett, a prosztatadaganat esetében pedig 8-ról 16-szorosra. A három fitonutriens együttes használata „nagyon hatásosnak bizonyult a BRCA termelésre. Rosen professzor így foglalata össze az eredmények kiértékelését:

Most már világos, hogy e fontos gének működését befolyásolhatjuk étkezéssel. Létezik egy molekula szinten történő folyamat, ami megmagya rázhatja a daganatok megelőzése és étkezés közti összefüggést.”

GNLD CRUCIFEROUS PLUS

Cruciferous Plus a nyersanyagként felhasznált növényekben található fitonutriensek teljes skáláját tartalmazza; ezek közé tartozik a retek, a zöld káposzta, zsázsa, fekete mustár és a brokkoli is. Ezek mellett Cruciferous Plus, narancsból, édesgyökérből és szójamagból kivont értékes összetevőket is tartalmaz. A Cruciferous Plus elsőosztályú étrend-kiegészítő és a GNLD „varázslatos” 3+2+1 formula fontos eleme.

 • Keresztesvirágú növények kivonata
 • Csökkenti számos kémiai anyag káros hatását
 • Védi a sejtjeink DNS állományát
 • Hormonális típusú daganatoknál: gyomor,
 • emlő, prosztata, nemi szervek, tüdő, vastagbél
 • Immunrendszer erősítésére

Diabetes

 • A diabetes járványszerű méreteket öltött! Minden 10. másodpercben meghal valaki a diabetes miatt.
 • A világon 171 millió ember érintett. 2030-ig 350 millió ember. 5 másodpercenként szedi áldozatait
 • 100%-os növekedés!
 • Magyarországon 1942-ben közel 7000 regisztrált cukorbeteg volt, számuk jelenleg meghaladja az 500.000-et és további
 • 500.000-re tehető azoknak a száma, akik rejtett cukorbetegek.
 • Magyarországon naponta 2 ember veszíti el a látását 7-nél végeznek amputációt a cukorbetegség szövődményei miatt.

Egy Meal Replacement Protein Shake elfogyasztása után összehasonlítottuk a vércukor szintjének alakulását azzal a szinttel, amit egy tipikus gabona alapú reggeli (kukoricapehely, tej és narancslé) valamint egy Slim Fast elfogyasztása után mértünk. A kísérletben 10 hölgy vett részt, akinek a vércukorszintje normális volt. Három kísérletet hajtottunk végre, napi egy étkezés mellett. Többször is ellenőriztük a cukor szintjét a vérben, úgy hogy vért vettük a diéta alatt a kísérletben résztvevőktől (étkezés előtt), étkezés után 20, 40, 60, 90 és 120 perccel is.

Azt tapasztaltuk, hogy a gabona alapú reggeli és a Slim Fast elfogyasztása azonnali gyors vércukorszint emelkedést eredményezett. Ugyanakkor 60 perccel a Slim Fast elfogyasztása után, a vércukor diétákra jellemző alacsonyabb szinteket mutatott, előidézve ezzel a „hullámvasút” effektust. A Meal Replacement Protein Shake-el viszont, a vércukor nem mutatott figyelemre méltó változásokat a teszt ideje alatt. Ez azt bizonyítja, hogy a GR2 Control Meal Replacement Protein Shake a vércukorszintet valóban az „ellenőrzött zónában” tartja.

A korai elhalálozás kockázata magasabb a cukorbetegségnél

A British Medical Jounal június 9-én megjelent tudósítása szerint a cukorbetegségben szenvedő embereknél magasabb a halálozási kockázat, mint akiknél nem alakult ki a betegség. A korai elhalálozás kockázata még magasabb azoknál a cukorbetegeknél, akik az I. típusú (inzulin-függő) cukorbetegségben szenvednek.

Egy olyan férfinak vagy nőnek, akinek 40 éves kora körül diagnosztizálták a betegséget, előre láthatólag 8 évvel rövidül meg az élete.

A cukorbetegek leggyakoribb halálozási oka az infarktus. A kutatók szerint azonban mindezt meg lehet előzni egy egészséges diétával és a vércukorszint ellenőrzésével.

Súlyunk ellenőrzésben kulcsfontosságú a cukrok bevitele.

Elmélyült kutatásaik során a SAB és Global Scinece Network tudósai felismertek egy manapság jellemző tendenciát: miközben egyre nagyobb a zsírszegény ételek kínálata, az emberek mégis évről évre egyre kövérebbek lesznek. A felnőttek ijesztő mennyiségű szénhidrátot fogyasztanak, ami inzulint termel. Ez a tendencia szorosan összefügg az elhízásban és cukorbetegségben szenvedő emberek számának drasztikus növekedésével.

Kutatásaik végére a SAB és a GSN tudósai kimutatták, hogy a probléma gócpontját szervezetünknek a szénhidrátok bevitelére adott „glikémiás válasza” képezi. (Ez azt jelenti, hogy milyen gyorsan emelkedik meg a vércukorszintünk szénhidrátok fogyasztása után.) Azok az ételek, melyeknek ez a glikémiás indexe magas, az emberek szervezetében beindítják a súlyfelhalmozódást. Mindezek ismeretében a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ha az emberek képesek lennének önmaguk ellenőrizni a glikémiás reakcióikat, akkor azt is ellenőrizhetnék, hogy szervezetük hogyan hasznosítja és raktározza el az energiát. Így el tudnák kerülni a súlygyarapodást és az ezzel járó betegségeket, amelyek az egészséget fenyegetik.

A glikémiás reakció és az általános egészség

Egy alacsony glikémiás válasszal járó diéta egy kisebb és kevésbé drasztikus vércukorszint emelkedést eredményez, és kevesebb inzulin termelődik. A kisebb inzulin kiválasztás segít csökkentetni a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, mivel szervezetünk nincs állandóan arra készítve, hogy inzulint termeljen. Továbbá, a kevesebb inzulin kiválasztása összefügg szívünk egészségével is, hiszen így alacsonyabb lesz vérünkben a lipidek szintje és a triglicerid szint is, a koleszteriné (HDL) pedig magasabb. (Tehát eléri az egészséges szintet.) Tehát, kevesebb inzulin kiválasztással csökken a szívbetegségek kialakulásának a veszélye.

Mellékhatások és a vércukor ingadozása

Minden alkalommal, amikor a glikémiás reakció magas, a vér cukorszintje meghaladja a megengedett határértéket, és a szervezet erre nagyobb mennyiségű inzulin termelésével reagál. Ez okozza a nagy vércukorszint ingadozást, a „hullámvasút effektust”, ugyanis a vér glükóz szintje a hypoglikémia (nagyon alacsony) és a hyperglikémia (nagyon magas) között ingadozik. Ez a jelenség két dolgot vált ki:

1. Zsírfelhalmozódást. A szervezet nem engedi, hogy a felesleges cukor szabadon keringjen a vérben, ezért átalakítja zsírrá és elraktározza azt.

2. Leáll a zsírégetés. Amikor a vér cukorszintje magas, a szervezet tudja, hogy nincs szükség utólagos energiatermelésre, és abbahagyja az energia előállításához szükséges zsírégetést.

Ezt a folyamatot hívjuk „inzulin csapdának”. A szervezetnek nem marad más választása csak a zsír elraktározása, ahelyett, hogy elégetné.

A GNLD különbség

Működését kipróbálták

– Klinikai tesztek embereken. A GR2 Controlt speciális kutatóközpontokban tesztelték, mennyire hatékonyan segíti a szervezetet a glikémiás reakció ellenőrzésében. – Próba az indítás előtt. A GR2 Controlt a valós életben is kipróbálták, 80 GNLD tag és Director használta, 10, 8, és 4 hétig, hihetetlen eredményekkel: az önkéntesek csoportja összesen 650 kilót fogyott! – Tudományos eredmények publikálása. Kísérleteink eredményeiről Dr. Ariana Carughi tartott előadást tudományos összejövetelen az Egyesült Államokban, valamint megjelennek fontos tudományos lapokban is. – Későbbiekre nézve is jó hatással van egészségre. A fogyás és az ehhez kapcsolódó pozitív hatásokon kívül a Glikémiás Reakció Ellenőrzése csökkenti a cukorbetegség vagy az infarktus kialakulásának a veszélyét, ami a korai elhalálozás két leggyakoribb oka.

GR2 Control

Teljes értékű Alacsony glykémiás indexű szénhidrátok Főétkezést helyettesít, inzulint spórol Hatásvizsgálatok: (USDA) 3-4 nap után normális vércukor görbe Javasoljuk kiegészítésként:

 • Vércukor ingadozás
 • Cukorbetegség I és II típus
 • Sport, fitnesz, wellness (teljesítmény fokozás céljából)


Immunprogram (3+2+1)ß sejt aktiválás
Szem szövődmények (retinopathia) kivédése

Wheat Germ Oil (Tiszta búzacsíra olaj)

E-vitamin család minden tagja (magas ß és אל tokoferol, tokotrienol tartalom) Hidegen sajtolt alapanyagokból
Agyi keringés javítása (memóriazavar)
Szabadgyök fogó
Infarktus előtt, után
Érszűkület
Izom teljesítmény növelő (sport)

Fogyókúra

A National Institute of Health legfrissebb kutatásai azt bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a testsúlyszabályozás valamint a szív- és keringési megbetegedések és az ezzel kapcsolatos rizikófaktorok csökkenése között.1

Metabolikus szindrómának nevezzük legalább három olyan rizikófaktor együttes jelenlétét, amely megnöveli egy személy szív- és érrendszeri megbetegedésének esélyét.

Ezek a rizikó-faktorok általában a következők: magas vérnyomás, a vér glukóz vagy triglicerid szintje, túlsúlyosság és alacsony HDL szint (jó koleszterin).

„Sok embernek egyszerűbb lehet elérni egy stabil testsúlyt, mint megszabadulni egy jelentős súlyfeleslegtől, és kétségtelenül megvannak testsúlyunk megtartásának jótékony hatásai is” állítja Donald Lloyd-Jones, a Northwestern University-i Feienberg School of Mediciene gyógyászati megelőzési professzora.1

A felmérés valamennyi résztvevője közül minden túlsúlyos személy esetében – legyen szó férfiakról vagy nőkről – kimutatták a szív- és keringési megbetegedéseket okozó faktorok fokozott jelenlétét.

Súlycsökkenés? Remek! De aztán ezt a súlyt meg is kell tartani!

A felesleges kilók leadása után az is fontos, hogy súlyunkat tartani tudjuk, és ne hízzunk vissza. Meglehet, hogy az állandó testsúly megtartása fáradságos harc, de az American Journal of Clinical Nutrition nemrég publikált tanulmánya szerint a személyes diéta teljes kiőrlésű gabonából készült termékekkel való kiegészítése megfelelő segítség lehet. A rostos összetevők izolálásával, a Harvard School of Publich Health kutatói közvetlen kapcsolatot találtak a gabonafogyasztás és a hosszú távú súlynövekedés között.2

Azok, akik személyes diétájukon belül megnövelték a teljes kiőrlésű gabona mennyiségét kisebb mértékű súlygyarapodást észleltek, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen gabonából készült termékeket. Mindez arra enged következtetni, hogy a teljes kiőrlésű gabonában található egy olyan nutriens, amely képes pozitívan befolyásolni a metabolizmust és így hosszútávon súlycsökkenést eredményez a tanulmány szerint.

Még egyszer Tre-en-en!

A teljes kiőrlésű gabona beépítése táplálkozásunkba nem mindig könnyű feladat. A Journal of Nutrition legutóbbi számában megjelent cikk szerint a teljes kiőrlésű gabona fogyasztásának növelését több tényező is akadályozza, egyrészt hiányzik a tudatosság a fogyasztói oldalról – kevesen ismerik ezen termékek jótékony hatását – másrészt az is nehézséget okoz, hogy a piacon ilyen tartalmú élelmiszert találjunk, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezek a termékek ára az átlagos felett van.3

Ezt a dilemmát jól ismeri a GNLD. Már több, mint 50 éve tudja, hogy a táplálkozás a sejtek szintjén kezdődik és hogy napjaink táplálkozási rendjében nagyon nehéz egy megfelelő tápanyagfelvételt biztosítani. 1958-ban a GNLD kutatói kifejlesztettek egy étrend-kiegészítőt, ami biztosítja azokat a lipideket és szterolokat, amelyek hiányoznak az általunk fogyasztott ételekből vagy a kiegyensúlyozatlan táplálkozás miatt, vagy pedig azért, mert az ipari előállítási folyamatok során eltávolítják őket.

Ennek a kiegészítőnek a neve Tre-en-en, egy gabonakoncentrátum kizárólag a GNLD-től, teljes kiőrlésű búzából, rizsből és szójából. Mindannyian tudjuk, hogy a Tre-en-en növeli a sejtek erőnlétét és képes az energiaszintet is emelni. Most, ezek a legfrissebb kutatások igazolják azt is, hogy a túlsúlyosság kialakulása ellen is hatékony fegyver!

A Harvard egyik kutatása igazolja a GR2 Control hatékonyságát

A helyes testsúly megtartása mindannyiunk számára fontos. A pszichikai tényezőkön túl – fontosnak tartjuk, hogy formában legyünk – a túlsúly szív- és keringési zavarokat, cukorbetegséget, magas koleszterinszintet és sok más egészségügyi problémát okozhat.

A fogyókúrás módszerek száma olyan sok, hogy nem csoda, hogy az emberek öszszezavarodnak és elbátortalanodnak, ha súlyuk megtartásáról van szó.

A Journal of American Medical Association nemrég publikálta a Harvard Egyetemen folytatott kutatómunka eredményeit, amely során arra a megállapításra jutottak, hogy azok a diéták, melyek alacsonyabb vércukorszintet eredményező ételekre épülnek jobban, megkönnyítik testsúlyunk megtartását, mint azok amelyeknek alapja egyszerűen az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása.1

A harvardi tanulmány kifejezetten olyan vizsgálati alanyokat hasonlított össze, ahol az egyik fél alacsony vércukorszint emelkedést eredményező ételekből összeállított diéta szerint étkezett, míg a másik fél alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztott. Az alacsony vércukorszintre épülő diéta lecsökkenti a gyors felszívódású szénhidrátok mennyiségét, amelyek egyébként emelnék a cukor töménységét és az inzulinszintet a vérben (úgy mint a kenyér, a reggelire fogyasztott teljes kiőrlésű magvak és a koncentrált cukrok.) Ugyanakkor a diéta növeli azon szénhidrátforrások számát, melyek a cukrokat fokozatosabban adagolják, ilyenek például a teljes kiőrlésű magvak, a gyümölcsök, a zöldségek, a szárított gyümölcsök és hüvelyesek.

„Egy hagyományos, alacsony zsírtartalmú fogyókúra sokkal élesebben hat az éhségérzetre és lelassítja az anyagcserét (energiahiányt okoz), ami akadályozza a diéta betartását. Az alacsony vércukorszintre alapozó diéta mellett viszont, nincs sokkal nagyobb éhségérzetünk és képesek vagyunk metabolikus tevékenységünket is magasabb szinten tartani, ezért úgy érezzük, hogy tele vagyunk energiával” állítja David Ludwig professzor, a kutatócsoport vezetője, majd így folytatja: „Az elért eredmények azt sugallják, hogy az elfogyasztott kalóriák típusa, a mennyiségtől függetlenül, megváltoztathatja az anyagcserét.” A tanulmány továbbá azt is megállapítja, hogy azok az alanyok, akik az alacsony vércukorszintet eredményező diétát követték, nem csupán a kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozó rizikófaktorokat kerülték el, de a fogyókúrás programot is könnyebben tartották be és ennek következtében testsúlyukat is tartósan azonos szinten tudták tartani.

A GNLD az élen jár!

Ezek az eredmények minden bizonnyal érdekesek, de a GNLD számára nem jelentenek újdonságot. A táplálkozástudomány éllovasaként a Tudományos Tanácsadó Testület (SAB) és a Global Science Network már 1999-ben elkezdett kidolgozni egy pontosan ilyen alapelvekre épülő fogyókúrás programot!

A GR2 Control program, ahogy a neve is jelzi, a vércukorszint változására épít. A „2”, a négyzet arra az egyre növekvő jótékony hatásra utal, amit egy ilyen diéta általános egészségügyi állapotunkban okoz. A fogyáson túl ez a jótékony hatás azt is jelenti, hogy csökken a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri és egyéb megbetegedések kialakulásának veszélye.

Az alacsony és magas vércukorszintet eredményező ételek közti eligazodást segíti egy speciális lista is, mely a program részeként tartalmazza a fogyasztásra ajánlott és a nem ajánlott ételeket valamint hasznos tanácsokat ad a főfogásokra és a mini-menükre vonatkozóan.

Probiotikumok – amikor a jó bacik segítenek!

Egyre több kutatás igazolja, hogy az étrendbe beiktatott jó baktériumok jótékony hatást gyakorolhatnak a bélmikroflórára, ellensúlyozzák a rossz baktériumokat, javítják a vastagbél egészségét, sőt, akár az immunrendszerünket is erősíthetik!

MIT TESZNEK ÖNÉRT A PROBIOTIKUMOK:

SZABÁLYOZZÁK A BÉLMŰKÖDÉST

Segítség az emésztésben: a probiotikumok segítenek helyreállítni a normális bélműködést, sőt bizonyos emésztőenzimek termelődését is elősegítik.

Segítenek a laktóz-érzékenységben:

A laktáz kiválasztása révén, amely egy olyan enzim, amely segít a tejtermékekben található laktóz megemésztésében, a probiotikumok jótékony hatással vannak azokra, akik laktázhiány matti emésztési problémáktól szenvednek 4,5,6,7.

Gátolják a patogén baktériumok fejlődését: a probiotikumok tejsavat termelnek, ezáltal növelik a belek savasságát, és gátolják a betegséget okozó olyan baktériumok fejlődését, mint például: a Clostridium, Salmonella, Shigella, vagy az E. coli.

Segítik az ásványi anyagok felszívódását: a probiotikumok a bélrendszer megemelkedett savasságának köszönhetően fokozzák az ásványi anyagok – pl. a kalcium – felszívódását.

Megelőzik a hasmenést: egy 39 randomizált-kontrollált és közzétett klinikai vizsgálatot összevető metaanalízis kimutatta, hogy a probiotikumok hatékony és biztonságos módszert jelentenek az akut gyermekkori hasmenés megelőzésében és kezelésében.8,9,10 A probiotikumok ugyancsak segíthetnek az utazás, illetve az antibiotikumok által okozott hasmenés megelőzésében.11,12

HOZZÁJÁRULNAK A VASTAGBÉL EGÉSZSÉGÉHEZ

Segítik az egészséges vastagbél sejteket: Az olyan jó baktériumok, mint a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok azon kívül, hogy csökkentik a toxikus/mutagén összetevők szintjét, aktív támogatást nyújtanak a vastagbél sejtjeinek.13

Amikor a jótékony mikroflóra a vastagbélben rostokat emészt, rövidláncú zsírsavak jönnek létre.

A vastagbél szövetei elsősorban ebből nyernek energiát. Tehát, az említett rövidláncú zsírsavak szintjének emelése segíthet abban, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a vastagbél krónikus állapotait.

A vastagbél méregtelenítése: az egészséges jótékony mikroflóra populáció ugyancsak kulcsfontosságú szerepet tölt be a vastagbél veszélyes vegyi anyagoktól való méregtelenítése által. Csökkentik számos toxikus vagy karcinogén metabolit termelődését. A Lactobacillus acidophilus például, gátolhatja egyes rákkeltő aminok és enzimek képződését a bélben.

AZ IMMUNRENDSZERT TÁMOGATJÁK

Erősítik az immunrendszert: jobban fejlődik és működik az immunrendszer a veleszületett immunitás megerősítése révén. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a probiotikum-fogyasztás segít az egészség megőrzésében azáltal, hogy csökkenti a mindennapos fertőzések és megbetegedések előfordulását.14,15

Természetesen előzik meg a fertőzést: a probiotikumokat összefüggésbe hozták számos antibiotikus hatású anyag – köztük az acidophilin és a bacteriocin – termelésével, amelyek segítenek kordában tartani a patogén baktériumok és gombák, mint pl. a Candida szintjét. Nemrégiben egy kutatás rámutatott, hogy a probiotikumok fokozhatják a gyermekek immunrendszerének egészségét, és megelőzhetnek számos vírus- és baktériumfertőzést. 16,17

Enyhítik a gyermekek élelmiszerallergiáját: a kutatások arra is rámutattak, hogy az allergiás rendellenességek által veszélyeztetett családokban született babáknak adott probiotikumok csökkentik az atópiás dermatitisz előfordulását.

MIÉRT EGY ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ

Az egészséges egyensúlyban lévő bélflórának étrendünk és életmódunk miatt számos kihívással kell szembenéznie, ezért egyre lényegesebb a probiotikumokat tartalmazó táplálékkiegészítők bevitele. Az említett kihívások között említhetjük az étrendet, az alkoholfogyasztást, a felírt antibiotikumokat, illetve az életkort.

A tipikus modern étrend feldolgozott, természetes rostokban szegényes élelmiszerekből áll, ami nem kedvez a baktériumok megfelelő fejlődéséhez. Ráadásul, az alkoholfogyasztás és a mérgező anyagok hatására csökken a jó baktériumok száma, ami a mérleget a rossz baktériumok javára billenti el. Kétségtelen ugyan, hogy a felírt antibiotikumoknak kiemelkedő szerep jut a fertőzés leküzdésében, az antibiotikumok azonban amellett, hogy elpusztítják a rossz baktériumokat, amelyek legyőzésére hivatottak, ugyancsak kiirtják a jó baktériumokat. Habár bizonyos élelmiszerek, mint pl. a tejtermékek tartalmaznak probiotikumokat, előfordulhat, hogy ezek nem a megfelelő élő probiotikumok, vagy a bennük lévő baktériumtörzs nem éli túl a gyomor savas közegét. A probiotikus táplálék-kiegészítők alkalmazása képes biztosítani a megfelelő mennyiségű és típusú aktív probiotikus kultúra bevitelét.

A HELYES PROBIOTIKUS ÉTREND-KIEGÉSZÍTÉS

MIRE FIGYELJÜNK:

Manapság számos magát hatékonynak kikiáltó probiotikus táplálék-kiegészítő termék beszerezhető.

Jóllehet ezek a termékek különböző baktérium nemzetségeket, fajokat vagy akár azonos fajhoz tartozó eltérő baktériumtörzseket tartalmaznak, nem minden probiotikumként eladott mikrobánál tesztelték embereken az egészségre gyakorolt hatást.

Így tehát, nem minden terméktől várhatjuk el hogy hatásos legyen. Ráadásul az élő kultúra jelenléte alapvetően fontos a hatékonyság szempontjából. A British Medical Journal18 lapjain közzétett tanulmány rámutatott, hogy a boltok polcain felsorakoztatott számos probiotikus táplálék-kiegészítő nem vagy alig tartalmazott aktív baktériumot. Íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a megfelelő probiotikus táplálékkiegészítő kiválasztásánál:

 • Élő kultúra jelenléte: a probiotikumoknak elfogyasztáskor élőnek és aktívnak kell lenniük, és meg kell őrizniük aktivitásukat amíg a béltraktusba jutnak annak érdekében, hogy kifejthessék egészségre gyakorolt jótékony hatásukat.


 • Élelmiszereredet: a tejtermékekben fellehető tejsavbaktériumokat évezredek óta használjuk joghurt, sajt és erjesztett tej készítésére. Az előállított tejtermékekből jótékony baktériumok bizonyítottan elősegítik a mikroorganizmusok egészséges egyensúlyát a gasztrointesztinális traktusban.


 • Klinikailag tesztelt baktériumtörzsek széles köre:minden jótékony baktériumtörzs egyedülálló. Kivétel nélkül különleges enzimeket termelnek, más toxikus anyagokat semlegesítenek, és eltérő területeken telepszenek meg a bélrendszerben. Éppen azért, a klinikailag igazoltan jótékony organizmusok széles spektruma javallott.


 • Egy a közelmúltban végzett kutatás azt mutatja, hogy különféle probiotikus törzsek kombinációja szemben az egyszerű törzsekkel-a potenciálisan patogén baktériumok – a rossz baktériumok – esetében csökkenti a bélben való megtelepedés képességét (19.)


 • Koncentrált: az aktív probiotikumokból álló koncentrált táplálékkiegészítők az igazán értékesek, mivel sokkal több jótékony baktériumot tartalmaznak, mint a hagyományos élelmiszerek – mint a joghurt, vagy az acidophilust tartalmazó tej – és alkalmasabbak a mindennapi fogyasztásra.


 • Hatásos, garantált a bevitel: a maximális jótékony hatás elérése értekében a táplálék-kiegészítőnek hatásosnak kell lennie – megfelelő számban kell élő mikroorganizmust tartalmaznia – és ezeknek a baktériumoknak védelmet kell nyújtani a gyomorsav ellen, ami képes akár inaktiválni ezeket. Ez a védelem biztosítja a bejutást a bélbe, ahol a probiotikumok kifejtik jótékony hatásukat.

Szív- és érrendszeri betegségek / stroke

• Kb. 17 millió munkaképes korú ember halálát okozzák évente!

• Ez 30%-a az összes halálozásnak a világon!

– Magyarországon 51%-a az összes halálozásnak

– Magyarország az első helyen áll az európai átlag háromszorosával

– Az egészségtelen táplálkozás akár 80%-ban is szerepet játszhat!

A tudósok felfedeztek három olyan csodálatos élelmiszert, amelyek megmenthetik életünket.

A kutatók jó ideje rájöttek arra, hogy amint a helytelen táplálkozás növeli a fent említett betegségek kockázatát, ugyanúgy csökkenti ezt a megfelelő étrend!

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy egyes élelmiszerek a többinél gazdagabbak olyan tápanyagokban, amelyek óvják a szív állapotát, és olyan hihetetlen védelmet biztosítanak, amely jelentősen csökkenti a kockázat veszélyét! Melyek azok az anyagok, amelyek óvják a szív egészségét? Annak ellenére, hogy mindannyiunk rendelkezésére állnak, csak néhányan fogyasztunk belőlük elegendőt; a kutatók egyöntetű véleménye, hogy e tápanyagok hiányában sokan értelmetlenül halnak meg.

1) AZOK A CSODÁLATOS ZSÍROK

Önök bizonyára azt gondolják, hogy minden zsír káros. A háziorvosuk az ajánlja, hogy kerüljék a zsírfogyasztást, és a reklámok is csökkentett zsírtartalmú élelmiszerekkel bombázzák a fogyasztókat. Folyton azt hallják, hogy a zsírok a fő felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, és a zsírfogyasztás növeli a kardiovaszkuláris betegségek, valamint az agyvérzés okozta halálozások veszélyét. De vajon tudják-e, hogy léteznek jó, sőt egyenesen CSODÁLATOS ZSÍROK, amelyek gyakorlatilag életet menthetnek, zsírok, amelyekből minél többet fogyasztanak, annál kedvezőbb a hatásuk a szívre? Igen valóban léteznek!

Ezeket a zsírokat a Grönladon élő eszkimók tanulmányozása során fedezték fel a tudósok.

Annak ellenére, hogy ezek az emberek nagy mennyiségű zsíros ételt fogyasztanak, körükben elenyésző a kardiovaszkuláris megbetegedések száma. Étrendjük vizsgálata során aztán arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy az eszkimók által fogyasztott zsírok az általuk rendszeresen étlapon lévő, nagy mennyiségű halból származnak. Ezen kívül azt is megállapították, hogy hal csodálatos zsírokban bővelkedik: ezek az Omega-3 zsírsavak.

Az Omega-3 zsírsavak: vérünk egészségének a kulcsa.

Az Omega-3 nevű zsírsavak képesek módosítani a vér kémiai összetételét. Először is, csökkentik a triglicerid szintjét, amely a vér zsíros részét képviseli. Másodszor, megakadályozzák az artériák eltömődéséhez is vezető véralvadék képződését, csökkentve bizonyos sejtek aggregációs képességét és a vér sűrűségét, csökkentve ezáltal a vörös vérsejtek merevségét. Harmadszor pedig csökkentik a vérnyomást. És végül, de nem utolsósorban, az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik az aritmia veszélyét is ( a szívdobogás szabálytalansága vagy ki-kimaradása), amely a váratlan rosszullétek gyakori oka.

Akár 70%-kal is csökkenthetik a kockázatot!

A tudományos adatok világosan beszélnek: az Omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel megóvhatjuk magunkat a világ első számú „gyilkosától”. Valóban: a halakból származó Omega-3 zsírsavak bevitele és a legelterjedtebb végzetes szívbetegség, szívinfarktus csökkentés között közvetlen kapcsolat van.

A Journal of the American Medical Association által publikált érdekes kutatás bebizonyította, hogy azoknál a személyeknél, akik hetente fogyasztanak halzsiradék alapú ételeket, 50%-kal csökken a szívinfarktus kialakulásának veszélye, azokkal ellentétben, akik egyáltalán nem esznek halat! Azok, akik igazán nagy mennyiségben fogyasztanak Omega-3-ban gazdag halat, akár 70%-kal is csökkenthetik a veszélyt!(2)

2) ÁLLÍTSÁK MEG AZ ARTÉRIÁKAT ELTÖMÍTŐ VÉRLEMEZEK KÉPZŐDÉSÉT, MÉG MIELŐTT KÉSŐ LENNE!

A vérlemezkék szó szerint megölhetik az embert. Amikor ez a „zsírraktár” felgyülemlik a vérben, az lelassíthatja, sőt meg is állíthatja a véráramot. Ez az érelmeszesedésnek nevezett halálos állapot az infarktus és az agyvérzés legfőbb okozója. Hogyan kerüljük el ezeket? A legújabb tudományos kutatások szerint nagyon sokat segíthetnek a szív egészségének megőrzésében a legfontosabb természetes antioxidáns, az E-vitamin által biztosított jótékony hatások. Gyakorlatilag lehetetlen elegendő E-vitamint elfogyasztani a táplálkozás alkalmával, ezért a megfelelő mennyiség biztosításának egyetlen módja a táplálékkiegészítés. A tudósok bebizonyították, hogy az elegendő mennyiségű E-vitamin fogyasztása meglepően jó hatással van szervezetünkre.

87.000 ápoló nem tévedhet!

Egy innovatív, hosszú távú, 87.000 egészséges betegápoló bevonásával végzett kutatás során a Harvard tudósai valami meglepőre lettek figyelmesek: azoknál az ápolónőknél, akik két éve, vagy annál régebben naponta egészítették ki étrendjüket E-vitaminnal, 41%-kal alacsonyabb volt az infarktus és az agyvérzés kockázat!(3)

Az orvosok kedvenc vitaminja

A Harvard kutatói több mint 39.000 orvost vizsgáltak meg, és rájöttek arra, hogy egészségük egyik titka az E-vitaminban kereshető.

Azoknál az orvosoknál, akik minden nap Evitaminos táplálékkiegészítőt fogyasztottak, 37%-kal csökkent a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulása(4).

Ez E-vitamin felveszi a harcot a szív legádázabb ellenségeivel

Az E-vitamin megóvja a vér zsírjait a arterioszklerózisos vérlemezek kialakulásáért felelős oxidáció ellen; ez a halálos ellenség képes növelni és összehozni az artériák járatait. Ez a vitamin hatalmas erejével megóvja szívünket a szabad gyökök káros hatása ellen. A magukra hagyott szabad gyökök nagy mértékben károsítják a sejtzsírokat, a fehérjéket, valamint a DNS-t. Amikor azonban az E-vitamin működésbe lép, kétféleképpen semlegesíti a szabad gyököket: először is csökkenti a káros hatásukat, hiszen elhárítja azokat, még mielőtt bajt okoznának, másodszor pedig megszakítja a szabad gyökök káros láncreakcióit, miután azok már beindultak!

Az E-vitaminnal a szabad gyököknek esélyük sincs a győzelemre!

Honnan tudjuk, hogy eleget szedünk-e belőle?

Ahhoz, hogy épp csak megközelítsük a tudósok által ajánlott adagot, hatalmas mennyiségű élelmiszert kellene fogyasztanunk, pl. több kilogrammnyi spenótot. Ebből is látszik, hogy az étrend-kiegészítés az egyedüli módja annak, hogy valóban eljuttassuk szervezetünkbe a védelemhez szükséges napi E-vitamin mennyiséget.

Azonban mielőtt hanyatt-homlok elrohannának, ahogy beszerezzenek valami ósdi E-vitaminos készítményt, valamit tudniuk kell:

jó néhány ilyen készítmény még arra sem méltó, hogy egyáltalán beszéljünk róla. Az alábbiakat kell keresnünk:

1. A természetben megtalálható „Evitamin család” tagjait.

A kutatók bizonyították, hogy az E-vitamin család tagjainak kombinációja teljesebb védelmet nyújt, mint az, ha csak egyfélét használnánk!(5)

2. A természetes összetevőket!

Ha az E-vitaminos készítmény dobozára egy „d” betűt nyomtattak a termék összetevői elé (pl: d-alfa-tokoferol), tudniuk kell, hogy természetes komponensekről van szó. De ha „dl”-t látnak, legyenek óvatosak, mert azt jelenti, hogy szintetikus termékról van szó, amely nélkülözi a természetes E-vitamin erejét! A tudósok rájöttek arra, hogy a természetes E-vitamin kétszer hosszabb ideig raktározódik a szervezetünkben, mint annak szintetikus változata(6), így aztán jótékony hatása is tovább tart!

3) FELFEDEZTÉK AZ EURÓPAIAK TITKÁT

Gondolják csak el: az európai emberek sok, az artériára káros zsíros ételt fogyasztanak, szívük mégsem szűnik meg dobogni! Vajon miért?

1300 kutatás irányul a fokhagymára!

Az európaiak megértették a fokhagyma erejét, és századokon keresztül rendületlenül fogyasztották egészségük és erejük megőrzése érdekében. A német kormány nagy előrelépést tett: hivatalosan is elismerte a fokhagymának a szívre gyakorolt jótékony hatását, és ma már visszatéríti számos, fokhagyma alapú táplálékkiegészítő árát azoknak, akiknek bizonyítottan szívbetegségük van! Úgy tűnik, hogy az európaiak felfedeztek valamit, amivel a tudósok is mélységesen egyetértenek. Ma több mint 1300 tudományos kutatás támasztja alá a fokhagyma és a többi hagymaféle (póréhagyma, vöröshagyma) fogyasztásának helyességét a szervezet, és főképpen a szív-és érrendszer egészségének megőrzése érdekében. A németek meghatározták azt a szintet, amely a terápiás alkalmazás határértéke szívünk egészségének megőrzésére: ez a mennyiség napi 4000 mikrogramm a fokhagyma allicinként ismert különleges anyagból. Ez az anyag a fokhagyma legfontosabb aktív összetevője, amely hihetetlen erejével rendkívül kedvező hatást gyakorol a szívre! A kutatás rámutat arra, hogy ez a mennyiség csökkentheti a koleszterint(7), feloldja a véralvadékot(7),megakadályozhatja a szívroham kialakulását(7), elősegítheti az optimális szív- és érrendszeri állapot megteremtését(8), normalizálhatja a koleszterin és triglicerid szintjét(9,10,11), hozzásegíthet az egészséges vérnyomás eléréséhez(12,13) és megteremtheti a vérlemezkék normális aggregációját(14,15)!

Kövessék a németek példáját, szedjenek jótékony hatású fokhagymatartalmú étrend-kiegészítőt.

De legyenek óvatosak: a gyomorsav szétroncsolhatja az allicint, még mielőtt az kifejthetné hatását. Legyenek biztosak abban, hogy a készítmény megfelelő időben eljuttatja a szívhez az áldott allicint. Egyszóval: válasszák a megfelelő terméket, hogy fáradozásuk ne legyen hiábavaló!

A tartalom hiánytalan megjelenéséhez javasolt böngészők: Google Chrome / Mozilla Firefox | Az oldalon megjelent tartalmak a Vanda Sky Sports Kft. tulajdonát képezik.
webÁSZ 2013.